Úvod » SEMENA » Prémiová semena-ovocné dřeviny » Hloh vratičolistý - Crataegus tanacetifolia, 10 semen
Hloh vratičolistý je druh, pocházející ze severovýchodního Turecka, s výrazně ostře laločnatými listy, které jsou hustě porostlé krátkými chlupy. Stejně tak celé letorosty i plody. Rostlina tak působí jako by byla pokryta semišem. Ochlupení jí také propůjčuje dekorativní, stříbřitý vzhled. Vyskytuje se na svazích na kamenitých, vápencových půdách, je odolná vůči extrémně vysokým teplotám i suchu a také vůči mrazu. Plody jsou oranžové, žlutooranžové až načervenalé, velké 1,5 až 2 cm a jsou mimořádně chutné. Považujeme je asi za vůbec nejchutnější hloh, který jsme kdy ochutnali. Hodně sladké a hodně šťavnaté plody s příjemným aroma, které nutí pojídat další a další plody, až nezbyde nikdy nic na další zpracování :).
Pro své výrazné léčivé účinky se také plody a květy suší do zásoby a dělá se z nich čaj. Více léčivých látek mají květy. Zlepšuje srdečních činnost, pomáhá při nervozitě, navozuje lepší spánek a snižuje krevní tlak.
Jde o mimořádně nenáročnou a nekompromisně úrodnou rostlinu, kterou nic nezaskočí. Pokud navzdory pozdnímu kvetení do květů uhodí mráz, květy se nespálí a budou pokračovat ve vývinu plodů, pokud tedy teplota neklesne pod -4°C. Typ půdy může být jakýkoliv, ideálem jsou hlinité, písčité nebo kamenité půdy s pH kolem neutrální až mírně zásadité polohy. Stanoviště vyhovuje slunné a půda by určitě neměla být podmáčená. To ale platí zejména pro rostlinu na "vlastních kořenech" (semenáč). Roubované rostliny přebírají nároky podnože, pokud jde o kořenovou soustavu.
Nejvhodnější období pro nákup semen ke stratifikaci je zima, jaro až časné léto a potom pozdní podzim.
Semena po doručení namočíme na 2-4 dny do vody, kterou udržujeme ideálně vlažnou až teplou (min. pokojová teplota).
Přichystáme si výsevní nádobu, která by měla být hluboká alespoň 12-15 cm, např. vaničku od masa, zmrzliny, nebo třeba truhlík. Vespod vytvoříme malé odtokové otvory.
Po namočení semena osušíme ubrouskem a ihned vysejeme do propustného substrátu, který by se měl skládat z 50% zahradnického rašelinného substrátu a 50% písku, perlitu nebo nejlépe zeolitu a tímto substrátem jsme předtím naplnili připravenou výsevní nádobu. Větší semena je možné vysévat do čistého písku nebo vermikulitu.
Semena sázíme asi 1 cm hluboko. Substrát po vysetí semen dostatečně zavlažíme.
Nyní výsev popíšeme a uvedeme datum výsevu, abychom věděli, kdy bude stratifikace hotová.
Teď přijde na řadu samotná stratifikace. Hlohy potřebují nejprve 8-12 týdnů teplé stratifikace při pokojové teplotě; zavlažený výsev umístíme kamkoli do pokojové teploty 18 - 25°C, udržujeme jej vlhký a nepřikrytý.
Posléze přichází na řadu stratifikace studená; výsev s hlohem dáme do ledničky po dobu 12 - 16 týdnů. Ujistíme se, že je výsev zavlažený. Výsev nepřikrýváme - musí dýchat! Musí probíhat výměna plynů. Pokud je zimní období, můžeme místo do ledničky dát semena ven. Výsev může klidně i promrznout, někdy to může být ku prospěchu a urychlit stratifikaci, ale obecně nejúspěšněji stratifikace probíhá při teplotě +2 až +5°C. Pokud bychom ale stratifikovali venku, je nutné výsev chránit před hlodavci! Je možné, že semena začnou klíčit už v průběhu chladné stratifikace.
Po uplynutí 12-16 týdnů chladné stratifikace výsev vytáhneme z lednice. Kalendářně bychom nyní měli mít předjaří, jaro, nebo časné léto. Semena z lednice umístíme v nejlepším případě do zahradního skleníku nebo ven. V horším případě, a popřípadě, pokud je jiné roční období, než je uvedeno výše, tak semena můžeme předpěstovat i doma za oknem, ale toto není až tolik vhodné, neboť pro vyklíčení je důležité, aby byla teplotní denní amplituda, tzn. rozptyl teplot mezi dnem a nocí alespoň 10°C, lépe 15-20°C. Ve skleníku jsou podmínky pro klíčení nejlepší. Venku v polostínu také obvykle klíčení probíhá v pořádku.
Semena, která nevyklíčí, je potřeba nadcházející zimu opět stratifikovat v chladu. Hlohy jsou časově náročné na vyklíčení, avšak u některých druhů je to jediná možnost, jak získat rostliny.
*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.
Poznámka:
Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.