Úvod » Léčivé a užitkové rostliny » Pepřovec obecný - Schinus molle, růžový pepřovník
Nejznámější je pod názvem růžový nebo červený pepř - takto si vybaví pepřovec asi každý z nás nejlépe, ale málo kdo ví, že nejde o plody skutečného pepře z pepřovníku (Piper nigrum), nýbrž o červené plody jihoamerického nízkého stromu. Ten pochází z velké oblasti od Ekvádoru až do Argentiny a jedná se o velmi adaptabilní druh, který snáší jak silná sucha, tak i poměrně silné mrazy a je nabíledni, vyzkoušet jej v našich podmínkách. Je schopen tolerovat mrazy až k -15°C, přičemž ale už pod -8°C přichází o listy. Jistější je samozřejmě pěstování v nádobě s propustným substrátem a zimování v chladné místnosti. Rostlina pochází z čeledi ledvinovníkovitých, spolu s kešu, mangem nebo škumpou.
Plody pepřovce, tzv růžový pepř, jsou rozšířeny po celém světě jako koření, ale i jako léčivo, kdy opravdu dobře zabírají proti bolesti zubů a dalších částí těla. Rovněž působí desinfekčně a dokonce i jako antidepresivum. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že je rostlina jedovatá pro drůbež a prasata.