Úvod » Ovocné netradiční rostliny » Skořápkoviny » Ořešák japonský - Juglans ailantifolia
Výška: 15 - 25 m
Plod: protáhlý, zašpičatělý, zelený, brzy po dozrání s černajícím, sametově chlupatým oplodím s 3 - 4 cm velkým srdčitým semenem - ořechem.
Květ: samčí- zelená jehněda, samičí červený.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné i polostinné.
Půda: písčitá, hlinitá, jílovitá.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 8/10 - chutné
Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - chutné
Chuť: jádra semen tohoto druhu jsou velmi dobrá s máslově olejnatou chutí. Slupka semene není hořká, jako u klasického ořešáku královského.
Využití: jádra se jedí čerstvá, nebo se využívají stejně jako jádra jiných ořešáků, do slaných i sladkých pečiv a dezertů. Osemení je tvrdší, než u ořešáku královského, ale výrazně tenčí, než u ořešáku černého. Strom zaujme velmi dlouhými, zpeřenými listy.