Kurkuma je zázvorovitá bylina, vysoká až 1,5 metru s kopinatými listy, mezi kterými vyrůstá klas žlutých, bílých nebo narůžovělých kvítků, používaná v thajské a indické kuchyni, ale třeba také u nás se s ní setkáváme v koření kari. Užívá se zejména oddenek, který má nasládlou a nahořklou chuť, typické pepřovité aroma a výraznou oranžovou barvu.
Hlízu vysazujeme do propustného rašelinného substrátu (např. kupovaný zahradní substrát a přidáme písek či perlit v poměru i 3:1), těsně pod povrch substrátu. Substrát musí být neustále vlhký při teplotě 22-28°C. Hlízy pučí velice pomalu, obvykle se hlíza probouzí až po několika týdnech nebo i měsících. Při klíčení, to tak chce velkou dávku trpělivosti. Po vyklíčení se s rostlinou zachází jako již s běžnou tropickou rostlinou, která vyžaduje mnoho světla, při pěstování v bytě musí být umístěna přímo na okně, ideálně jižních směrů. Čím více přímého slunce bude mít, tím bude menší a vejde se na okno celoročně, rostliny zastíněné se vytahují za světlem. Rostlinu můžeme od jara do podzimu pěstovat i venku nebo ve skleníku, a nebo nechat celoročně doma. Při pěstování venku se hodí spíše polostín. Za několik měsíců naroste několik kulovitých nebo podlouhlých oddenků, které nejsou nad zemí vidět, až při sklizni. V našich podmínkách nadzemní část rostliny často hyne a to během podzimu. Zůstává podzemní oddenek, který buď zpracujeme v kuchyni, nebo část zase další rok můžeme vysadit. Případně ji nechat od podzimu do jara stále v květináči, ale přes zimu nezaléváme! Nedoporučujeme hlízy uchovávat mimo substrát. Přes zimu květináč s hlízami uchováváme ve snížených teplotách kolem 18°C.