Úvod » Ovocné tropické rostliny » Kurbaril obecný, Jatobá - Hymenaea courbaril
Kurbaril je ikonický strom, běžný v Karibiku, Střední a Jižní Americe, z čeledi bobovitých (Fabaceae) Jeho ovoce - tlusté lusky s velkými semeny, obklopenými sladkou, chutnou, ale zapáchající, moučnou dužninou, bylo hlavní potravou pro domorodé národy. Ti, kteří ji jedí, nepovažují zápach za nepříjemný. Kurbaril se konzumuje syrový, nebo sušený, mletý na prášek jako přísada do sušenek a polévek a nebo bývá prášek smíchán s vodou k přípravě nápoje zvaného „atol“. Dužnina je mimořádně výživná.
Strom také produkuje oranžovou, měkkou, lepkavou pryskyřici nebo gumu, nazývanou „animé“. Snadno taje nad ohněm a měkne dokonce i teplem v ústech. Má velmi příjemnou vůni a svou povahou a vzhledem je podobný kopálu. Brazilci ho užívají vnitřně k léčbě plicních onemocnění. Dříve byl součástí mastí a náplastí, ale v současnosti se používá pouze pro kadidlo a laky.
Kurbaril je teplomilný strom, který v našich podmínkách pěstujeme hlavně jako botanickou sběratelskou raritu. Není náročný, dobře roste a pěstování lze přirovnat k většině tropických dřevin s letněním venku a zimováním v pokojových či teplých, skleníkových podmínkách, ale na zimovišti přečká i dlouhodobě nižší teplotu kolem 12°C.