S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » SEMENA » Dub velkoplodý (jedlý) - Quercus macrocarpa, raný severní ekotyp, 5 semen


        

Dub velkoplodý (jedlý) - Quercus macrocarpa, raný severní ekotyp, 5 semen

Severní ekotyp s menšími, ale raně zrajícími žaludy, které jsou chutí i za syrova jako jedlé kaštany a jsou vhodné do chladnějších oblastí

skladem

 

Skladem: 7 ks
Počet semen v balení: 5
cena:
88 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Dub velkoplodý - Quercus macrocarpa

 

Nádherný dub s obřími, jedými žaludy a na dub velmi velkými listy. Pochází z USA, od Texasu na jihu a zasahuje až do jižní Kanady na severu a dorůstá 20-40 metrů, u nás zřejmě do 15-20 metrů po desetiletích.  Borka je tmavě šedá, hluboce rozpraskaná, odlupčivá v pruzích. Letorosty jsou šedavé nebo červenavé, jemně pýřité, často korkovitě křídlaté. Zimní pupeny jsou 2 až 6 mm dlouhé, lysé. Listy jsou na okraji mělce až hluboce laločnaté, zubaté, s nejhlubšími laloky přibližně v polovině délky čepele. Koncový lalok bývá největší, pouze mělce vykrajovaný. Listy jsou 10 až 25 cm dlouhé a 5 až 13 cm široké. Žilnatina je tvořena nejčastěji 4 až 5 páry postranních žilek. Listy jsou na vrchu tmavě zelené a řídce pýřité až lysé, na spodní straně světle zelené až bělavé. Žaludy jsou neseny po 1-3 kusech, jsou až 5 centimetrů velké, kryté z 1/2 až 7/8 polokulovitou až kuželovitou číškou.

Dub velkoplodý je jeden z nemnoha vyloženě jedlých druhů dubů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Využívali je již původní američtí Indiáni. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

ZGM3OGY2
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: