Úvod » Parkové a dekorativní dřeviny » Listnaté » Dub sivý (jedlý) - Quercus (Cyclobalanopsis) glauca


        

Dub sivý (jedlý) - Quercus (Cyclobalanopsis) glauca

novinka

skladem

 

Skladem: 8 ks
Přibližná výška rostliny v cm (bez květináče): 15/20
Maximální mrazuvzdornost: -18°C
cena:
229 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Dub sivý - Quercus glauca, =Cyclobalanopsis glauca

Quercus glauca je vždyzelený dub, který pochází z Japonska, Číny, Koreje, Tchaj-wanu a Himálaje. Je to vzpřímeně oválný až zaoblený malý strom, který v kultivaci obvykle dorůstá do výšky 5-7 metrů. Ve svém původním prostředí může v průběhu času dorůst i 15 m vysoký, ale často také roste jen jako velký keř. Kožené, podlouhlé až eliptické listy (až 15 cm dlouhé) jsou na líci lesklé, tmavě zelené a na rubu lesklé, šedozelené. Listy jsou u vrcholu zubaté. Nové, rašící listy rostou s bronzovými odstíny. Listy se v zimním období mohou trochu "odbarvovat" na žlutozelenou. Plody - žaludy jsou asi 2 cm dlouhé, s číšky, které zasahují přibližně do 1/3 délky žaludů.

Dub sivý je teplomilný druh, který je mrazuvzdorný do klimatické USDA zóny 7, je tedy vhodné jej vysazovat v teplých oblastech republiky, ideálně do chráněných míst. Vzhledem k tomu, že mu nevadí polostinné stanoviště se přímo nabízí jej sázet do "zimního stínu", tedy do míst, kde v zimě slunce vlivem sklonu nedosvítí, zatímco v létě už ano. Nejnebezpečnější je totiž zimní slunce po silně mrazivé noci. Zatímco rostliny v zimním stínu mohou být po -20°C bez problémů, rostliny na zimním slunci mohou utrpět poškození při -15°C a následném slunečním svitu, který může potrhat rostlinná pletiva. Mladé rostliny chráníme při teplotách pod -15°C, nebo tedy při kombinaci silných nočních mrazů a denního slunečního svitu. 

Dub sivý je jeden z jedlých druhů dubů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. V domovské Asii jsou sbírány jako kaštany. Semena se upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

YTZjZmE
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: