S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Ok
 

Úvod » Sbírkové dřeviny a byliny » Listnaté » Dub dvoubarvý (jedlý) - Quercus bicolor (Missouri) k2l


        

Dub dvoubarvý (jedlý) - Quercus bicolor (Missouri) k2l

Původ osiva: Missouri

novinka

skladem

 

Skladem: 12 ks
Přibližná výška rostliny v cm (bez květináče): 30/40, k2l
Maximální mrazuvzdornost: -42°C
cena:
299 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Dub dvoubarvý - Quercus bicolor

 

Dub dvoubarvý je opadavý strom dorůstající výšky 20 až 25, ojediněle až 30 metrů. Borka je šedohnědá a odlupuje se v podélných plátcích. Koruna je široká a často nepravidelná. Krásné lesklé, tmavé listy jsou obvejčité nebo úzce eliptické, na bázi klínovité, asi 10 až 18 cm dlouhé a 7 až 11 cm široké. Jsou na líci tmavě zelené a lesklé, na rubu bělavě plstnaté až sametově šedozelené. Na podzim se listy zbarvují do nádherných oranžových a červených odstínů. Plody jsou většinou po dvou, na 3 až 8 cm dlouhých stopkách. Žaludy jsou podlouhlé, světle hnědé, asi 12 až 30 mm dlouhé, z 1/4 až 1/3 uzavřené v miskovité číšce. 

Tento dub roste často pospolu rovněž s jedlým dubem velkoplodým (Q. macrocarpa), se kterým má tendenci se i křížit. Výskyt je na severovýchodě USA a jihovýchodě Kanady, takže je vysoce mrazuvzdorný a snáší poklesy teplot až na -40°C.

Dub dvoubarvý je jeden z nemnoha vyloženě jedlých druhů dubů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Využívali je již původní američtí Indiáni. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

YWRmM
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: