S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » SEMENA » Prémiová semena-ovocné dřeviny » Dřišťál Darwinův, nejchutnější dřišťál - Berberis darwinii, 15 semen


        

Dřišťál Darwinův, nejchutnější dřišťál - Berberis darwinii, 15 semen

skladem

 

Skladem: 2 bal.
Počet semen v balení: 15
cena:
58 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  bal.  

Dřišťál Darwinův - Berberis darwinii

 

Darwinův dřišťál je stálezelený, nízký keř o výšce obvykle 40 – 80 cm, v perfektních podmínkách až 160 (-220) cm. Pochází z jihozápadu Jižní Ameriky, zejména ze středního Chile, kde se vyskytuje ve vlhkých, chladných, valdivianských lesích. Nese velmi dekorativní žluté až meruňkově oranžové květy v hroznech, po nichž následují tmavě modré, kulaté, ojíněné plody, velké kolem centimetru. Syrové čerstvé plody jsou až překvapivě dobré! Sladká chuť a šťavnatá dužnina je na dřišťál určitě nečekaná. Plody se jedí čerstvé, i jakkoli zpracované (džem, čaj,..). Plody také dost barví, podobně, jako mahonie. Kulaté, ojíněné plody také vypadají velice dekorativně, jakožto i celá rostlina. Drobné lístky zdobí rostlinu po celý rok, pokud ovšem vlivem mrazu pod -17°C nenamrznou, což je přibližně odolnost listů. Rostlina jako taková snese mrazy i větší a hlavně po případném namrznutí obvykle dobře regeneruje. Jde o ideální podrost vyšších, řidších stromů, neboť rostlina upřednostní polostinné, mírně vlhčí stanoviště.

Výsev - jak stratifikovat:

Semena po doručení namočíme na 1-3 dny do vody, kterou udržujeme ideálně vlažnou až teplou (min. pokojová teplota).

Přichystáme si výsevní nádobu, která by měla být hluboká alespoň 7 cm, např. vaničku od masa, zmrzliny, nebo třeba truhlík. Vespod vytvoříme malé odtokové otvory.

Po namočení semena osušíme ubrouskem a ihned vysejeme do propustného substrátu, který by se měl skládat z 50% zahradnického rašelinného substrátu a 50% písku, kokosu, perlitu nebo lépe zeolitu a vermikulitu a tímto substrátem jsme předtím naplnili připravenou výsevní nádobu. Větší semena je možné vysévat do čistého písku nebo vermikulitu.

Semena sázíme asi 0,5 -  1 cm hluboko. Substrát po vysetí semen dostatečně zavlažíme.

Nyní výsev popíšeme a uvedeme datum výsevu, abychom věděli, kdy bude stratifikace hotová.

Teď přijde na řadu samotná stratifikace; nejprve výsev se semeny dáme do ledničky po dobu 10 - 14 týdnů. Ujistíme se, že je výsev zavlažený. Výsev nepřikrýváme - musí dýchat! Musí probíhat výměna plynů. Pokud je zimní období, můžeme místo do ledničky dát semena ven. Výsev může klidně i promrznout, někdy to může být ku prospěchu a urychlit stratifikaci, ale obecně nejúspěšněji stratifikace probíhá při teplotě +2 až +5°C. Pokud bychom ale stratifikovali venku, je nutné výsev chránit před hlodavci!

Po uplynutí chladné stratifikace výsev vytáhneme z lednice. Kalendářně bychom nyní měli mít předjaří, jaro, nebo časné léto. Semena z lednice umístíme v nejlepším případě do zahradního skleníku nebo ven. V horším případě, a popřípadě, pokud je jiné roční období, než je uvedeno výše, tak semena můžeme předpěstovat i doma za oknem, ale toto není až tolik vhodné, neboť pro vyklíčení je důležité, aby byla teplotní denní amplituda, tzn. rozptyl teplot mezi dnem a nocí alespoň 10°C, lépe 15-20°C. Ve skleníku jsou podmínky pro klíčení nejlepší a semena zpravidla vyklíčí po úspěšné stratifikaci po 4 - 10 týdnech. Venku v polostínu také obvykle klíčení probíhá v pořádku.

*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.

 

Poznámka:

Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

OTdhN
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: