S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » SEMENA » Raritní a sbírkové dřeviny » Dřezovec trojtrnný, beztrnná forma - Gleditsia triacanthos inermis, 15 semen


        

Dřezovec trojtrnný, beztrnná forma - Gleditsia triacanthos inermis, 15 semen

skladem

 

Skladem: 6 bal.
Počet semen v balení: 15
cena:
53 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  bal.  

Gleditsia triacanthos (inermis)

 

Výška: do 20 metrů.

Plod: hnědý lusk, dluhý i přes 20 cm.

Květ: žlutozelené květy v hroznech.

Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina do cca -25°C.

Stanoviště: slunečné.

Půda: písčitá, hlinitá i jílovitá, pH neutrální.

Jedlé části: semena, lusk, dužnina lusku.

Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající

Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - chutné

Chuť: dužnina lusku, pokud je lusk zralý, je výborné sladké chuti, připomíná tamarind. Nezralá semena chutnají jako hrášek, zralá semena po vaření jako sladší fazole. Zelené nezralé lusky jako mladé lusky fazolové.

Využití: dužnina lusků se jí nejlépe syrová, semena čerstvá či vařená, stejně tak mladé lusky. Je to poměrně kulinářsky zajímavý strom s mnohým využitím, ale chu´t dužniny ze zralých lusků je opravdu překvapující!

*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.

Poznámka:

Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.

Výsev - jak stratifikovat:

Semena po doručení nejprve zalijeme horkou vodou (75-90°C) v množství cca 100 ml, díku tomu bude schopen nabobtnat nepropustný obal semene a k embryu se dostane voda. Nemusíme se obávat, že by se semena uvařila. Tuto proceduru je lepší dělat u všech semen čeledi bobovitých před stratifikací. Semena necháme namočená 1-2 dny ve vodě, kterou udržujeme ideálně vlažnou až teplou (min. pokojová teplota).

Přichystáme si výsevní nádobu, která by měla být hluboká alespoň 7 cm, např. vaničku od masa, zmrzliny, nebo třeba truhlík. Vespod vytvoříme malé odtokové otvory.

Po namočení semena osušíme ubrouskem a ihned vysejeme do propustného substrátu, který by se měl skládat z 50% zahradnického rašelinného substrátu a 50% písku, perlitu nebo nejlépe zeolitu a tímto substrátem jsme předtím naplnili připravenou výsevní nádobu. Větší semena je možné vysévat do čistého písku nebo vermikulitu.

Semena sázíme asi 1 cm hluboko. Substrát po vysetí semen dostatečně zavlažíme.

Nyní výsev popíšeme a uvedeme datum výsevu, abychom věděli, kdy bude stratifikace hotová.

Teď přijde na řadu samotná stratifikace; nejprve výsev dáme do ledničky po dobu 6 - 10 týdnů. Ujistíme se, že je výsev zavlažený. Výsev nepřikrýváme - musí dýchat! Musí probíhat výměna plynů. Pokud je zimní období, můžeme místo do ledničky dát semena ven. Výsev může klidně i promrznout, někdy to může být ku prospěchu a urychlit stratifikaci, ale obecně nejúspěšněji stratifikace probíhá při teplotě +2 až +5°C. Pokud bychom ale stratifikovali venku, je nutné výsev chránit před hlodavci!

Po uplynutí chladné stratifikace výsev vytáhneme z lednice. Kalendářně bychom nyní měli mít předjaří, jaro, nebo časné léto. Semena z lednice umístíme v nejlepším případě do zahradního skleníku nebo ven. V horším případě, a popřípadě, pokud je jiné roční období, než je uvedeno výše, tak semena můžeme předpěstovat i doma za oknem, ale toto není až tolik vhodné, neboť pro vyklíčení je důležité, aby byla teplotní denní amplituda, tzn. rozptyl teplot mezi dnem a nocí alespoň 10°C, lépe 15-20°C. Ve skleníku jsou podmínky pro klíčení nejlepší a semena zpravidla vyklíčí po úspěšné stratifikaci po 2 - 4 týdnech. Venku v polostínu také obvykle klíčení probíhá v pořádku.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

YWY1Yjcw
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: