Úvod » SEMENA » Prémiová semena-ovocné dřeviny » Cicimek datlový - Ziziphus jujuba - 6 prémiových semen z farmy v Kentucky
Cicimek neboli jujuba, je mezi pěstiteli exotiky notoricky známá rostlina, patřící mezi 3 takovéto "nejoblíbenější ovocné exoty", úspěšně rostoucí a plodící i v našich podmínkách (další 2 jsou kaki a asiminy). Jedná se o teplomilnou dřevinu, která má prapůvod v Číně. Je to jedna z nejdéle kultivovaných ovocných rostlin světa, Číňané ji údajně kultivovali již před 5000 lety. Dle nich jde o nejzdravější ovoce na světě.
Cicimek je velký keř až malý strom s jemnými oválnými listky se souběžnou žilnatinou, jakou mají řešetláky nebo dříny. Drobné kvítky vykvétají v úžlabích listů. Plody jsou různého tvaru, od kulatého, po protáhlý, nebo také nepravidelný až zaškrcený. Ve zralosti jsou plody hnědé, ale lze je konzumovat již ve stavu, kdy jsou zelené s hnědými flíčky. Plody jíme syrové, jsou perfektní sušené, kandované, nakládané v alkoholu a mnoho dalších možností. Plody zrají od října do listopadu.
Při pěstování rostlině dopřejeme výhřevné slunné místo. V polohách nad 500 metrů už obvykle budou se zráním problémy. Mrazuodolnost je dobrá, do -20°C bez problémů, pravděpodobně i do -24°C. Pro lepší plození jsou lepší 2 odrůdy či 2 kvalitní semenáče.
Nejvhodnější období pro nákup semen ke stratifikaci je zima, jaro až časné léto a potom pozdní podzim.
Semena po doručení namočíme na 2-4 dny do vody, kterou udržujeme ideálně vlažnou až teplou (min. pokojová teplota).
Přichystáme si výsevní nádobu, která by měla být hluboká alespoň 12-15 cm, např. vaničku od masa, zmrzliny, nebo třeba truhlík. Vespod vytvoříme malé odtokové otvory.
Po namočení semena vysejeme do propustného substrátu, který by se měl skládat z 50% zahradnického rašelinného substrátu a 50% písku, perlitu nebo nejlépe zeolitu a tímto substrátem jsme předtím naplnili připravenou výsevní nádobu. Větší semena je možné vysévat do čistého písku nebo vermikulitu.
Semena sázíme asi 1 cm hluboko. Substrát po vysetí semen dostatečně zavlažíme.
Nyní výsev popíšeme a uvedeme datum výsevu, abychom věděli, kdy bude stratifikace hotová.
Teď přijde na řadu samotná stratifikace; nejprve výsev se semeny jujuby dáme do ledničky po dobu 8 - 12 týdnů. Ujistíme se, že je výsev zavlažený. Výsev nepřikrýváme - musí dýchat! Musí probíhat výměna plynů. Pokud je zimní období, můžeme místo do ledničky dát semena ven. Výsev může klidně i promrznout, někdy to může být ku prospěchu a urychlit stratifikaci, ale obecně nejúspěšněji stratifikace probíhá při teplotě +2 až +5°C. Pokud bychom ale stratifikovali venku, je nutné výsev chránit před hlodavci!
Po uplynutí chladné stratifikace výsev vytáhneme z lednice. Kalendářně bychom nyní měli mít předjaří, jaro, nebo časné léto. Semena z lednice umístíme v nejlepším případě do zahradního skleníku nebo ven. V horším případě, a popřípadě, pokud je jiné roční období, než je uvedeno výše, tak semena můžeme předpěstovat i doma za oknem, ale toto není až tolik vhodné, neboť pro vyklíčení je důležité, aby byla teplotní denní amplituda, tzn. rozptyl teplot mezi dnem a nocí alespoň 10°C, lépe 15-20°C. Ve skleníku jsou podmínky pro klíčení nejlepší a semena zpravidla vyklíčí po úspěšné stratifikaci po 4 - 8 týdnech. Venku v polostínu také obvykle klíčení probíhá v pořádku.
*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.
Poznámka:
Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.