Úvod » Léčivé a užitkové rostliny » Čajovník čínský - Camellia sinensis
Světově jedna z nejznámějších a nejužívanějších rostlin, ze které se, dle následné úpravy vyrábí známý zelený, černý, bílý čaj a mnoho dalších typů čaje.
Čajovník je poměrně hodně mrazuvzdorná rostlina, která snese mrazy až kolem -18°C, vybraní jedinci snáší i teploty pod -20°C, je tedy možné se pokusit čajovník pěstovat i u nás celoročně venku v zemi. V zimě 2018/19 s teplotním minimem -15°C přezimoval náš čajovník bez jakéhokoliv poškození. Jednalo se přitom o jednoletou rostlinu. Pokračování v zimě 19/20 opět bez poškození jediného lístku celou zimu venku. Požadavky pro pěstování čajovníku jsou, jako pro ostatní kamélie, zejména kyselejší, trvale mírně vlhký substrát. Nesnáší dobře sucho a přímý sluneční úpal. Nejlépe se čajovníku daří ve vlhkém, polostinném místě, chráněném před poledními slunečními paprsky. Při pěstování ve volné půdě je ještě důležitý zimní stín, tedy nejlépe je vysadit rostlinu na místo, která je od jihu zastíněná např. budovou, stálezeleným stromem či jiným objektem.
V chladnějších oblastech je čajovník nádobová rostlina. Protože se nejedná o obrovský keř, lze jej takto dlouhodobě kultivovat. Složení substrátu do nádoby musí být částečně kyselá rašelina, namíchaná třeba ze zahradnickým substrátem, kokosem a perlitem.
Z čajovníku se sbírají zejména mladé rašící výhonky a lístky, které se pak dále zpracovávají, dle druhu výsledného produktu, např. fermentací podobně jako tabák, nebo pražením za čerstva na pánvi a následným drolením a sušením.
*po zimě 2020/21 s minimem -17,9°C jsou čajovníky v celodenním stínu rovněž prakticky bez poškození!!!