Úvod » Ovocné netradiční rostliny » TOP netradiční ovoce » Akébie pětičetná, sem. odrůdy ALBA - Akebia quinata
Akébie je již poměrně dobře známá rostlina, asi není třeba připomínat, jak nádhernou zelenou stěnu rostlina dokáže vytvořit a jak úžasně voní její (dle kultivaru) fialové květy. Tento druh vytváří masu pětičetných listů. Plody jsou bledě růžovofialové, s tlustou slupkou a množstvím drobných semen, obalených chutným, sladkým arilem – gelovitou dužninou.
Pěstujeme ve vlhčí půdě, ideálně v polostínu. Snese i takřka plný stín. Od ostatních pěstitelů víme, že snáší i plné slunce, ale u nás jej akébie prostě nesnáší. Vedra jsou příliš silná a nedají se pořádně „uzalévat“. Možná ve vlhčích oblastech tedy budou prosperovat i na plném slunci.
Podstatnou informací je, že kvůli cizosprašnosti je k plození potřeba dvou geneticky odlišných rostlin. Co se týče mezidruhového opylení s jinou akébií, za jistých podmínek je to možné, ale akébie pětičetná obvykle kvete o 1-2 týdny později, než trojlistá. Ale i když jsme zkusili toto mezidruhové opylení provést, tak to nedopadlo příliš úspěšně. Takže raději opylovat a. pětičetnou s pětičetnou.
Výška: liána, až 20 metrů dlouhá.
Plod: velmi zajímavá a netradiční bobule, která připomíná lusk, fialové barvy s množstvím semen, obalených jedlým a sladkým arilem.
Květ: samičí květ tmavě fialový, vonný, samčí drobnější, růžový. Jedna rostlina má obě pohlaví květů na jendé rostlině, ale je cizosprašná - musí být opylena genticky odlišným jedincem - jiným semenáčem.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné, polostinné i stinné.
Půda: hlinitá i písčitá i jílovitá, pH neutrální.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 9/10 - vynikající
Poživatelnost po úpravě*: ?/10
Chuť: bizarní plody jsou velice chutné a sladké.
Využití: plody se jedí čerstvé a oplodí se v Asii často smaží nebo peče jako zelenina.