Úvod » Ovocné tropické rostliny » Oslizák líbezný, Bael - Aegle marmelos
neboli oslizák líbezný, je odolná dřevina z jižní Asie, která roste poměrně v nehostinných podmínkách. Možná proto je plodem "dřevěná koule" s velmi aromatickým a chutným vnitřkem :) . V domovině, většinou v Indii, se totiž rostlina potýká se suchem, chudou půdou i mrazy. V Paňdžábu, kde Aegle často roste, jsou podmínky asi nejtvrdší, neboť přes léto může teplota vystoupat až na 50°C a v zimě klesá i hlouběji pod nulu a to až na -10°C! Aegle je posvátný, léčivý i ovocný strom z čeledi routovitých, tedy ze stejné rodiny jako citrusy.
Pěstování oslizáku není těžké, nesnáší jen dlouhodobě promáčený substrát a nebo dlouhodobé vlhko v kombinaci s chladem, naopak líbí se mu na velmi světlém nebo slunném místě, s teplotami přes zimní období ideálně od 5 do 20°C a substrát by měl být vylehčen např. perlitem a zeolitem. Oslizák má rád i letnění a pokud dokážeme udržet substrát sušší, zvládá i studené zimování. Možná připadá v úvahu i výsadba do nevytápěného, nebo jen mírně temperovaného skleníku.
V domovině se plody používají k přímé spotřebě, Připravují se z nich občerstvující nápoje (limonády), zavařeniny, džemy, želé a kompoty. Tradičně se pro skladování dužina krájí a suší. Vzniknou trvanlivé, velmi tvrdé, mírně průsvitné plátky. Používají se i jako léčebný prostředek. Z tvrdých slupek se vyrábí nádoby a tabatěrky.
Tradiční nápoj zvaný "sorbet" se připravuje z čerstvé dužiny nebo vylouhováním sušených plátků s přidáním mléka, cukru nebo sladké tamarindové dužiny a někdy limetkové šťávy.
Plody oslizáku jsou účinný protiprůjmový prostředek. Snižují nadměrnou peristaltiku střeva a stabilizují střevní činnost a vylučování. Oslizák dále snižuje překyselení žaludku i organismu a působí protizánětlivě na střevní sliznici a jícen. Na přelomu 19. a 20. století byly jako stavící prostředek dováženy polozralé plody např. do Anglie. V ájurvédské léčbě se používá k léčení nemocí jako je průjem, úplavice, suchost očí, zimnice, proti střevní parazitům. Také ze sušených plátků se připravuje protiprůjmový čaj. Stabilizuje střevní prostředí a tak je užíván i při chronické zácpě. Odvar z kůry a kořene používají ve Východní Indii jako posilující lék. Tamilští Sidhárci pak užívají drcené listy.