Úvod » Ovocné tropické rostliny » Kávovník statný - Coffea robusta (=C. canephora)
Kávovník statný má oproti kávovníku arabskému několik rozdílů, dalo by se říci výhod a nevýhod. Výhodou je, že je mnohem odolnější vůči chorobám a škůdcům, je odolnější i proti nižším teplotám, obsahuje více kofeinu (až 2x více) a je plodnější. Nevýhoda je, že zrna jsou o pár milimetrů menší, než u C. arabica a údajně jsou nižší kvality. Nicméně podíl C. robusty ve světě je 25% a jeho obliba narůstá. I u nás v ČR se prodává mletá nebo celá káva ze semen kávovníku statného, stačí si přečíst druh na obalu.
Pěstování je velmi podobné, jako u arabiky. Jelikož ale pochází z horských lesů Etiopie, snáší o něco nižší teploty, což může být hlavní výhoda pěstování tohoto druhu u nás. Zatímco C. arabica vyžaduje zimování v teplotách nad 15°C, C: robustě postačí teplota nad 10°C, přičemž větší rostlina by měla údajně zvládnout i mrazík do -3°C, což u kávovníku arabského neexistuje. Vyžaduje kyselou zeminu s rašelinou. Rostlina nesmí stát ve vodě. To znamená zalévat, až rostlina velmi mírně svěsí listy.