Úvod » Ovocné netradiční rostliny » Jádroviny (malvice) » Jeřáb oskeruše - Sorbus domestica
Výška: strom, 15 - 25 (35) m.
Plod: zelenožlutá, načervenalá malvice, velká až 3-4 cm.
Květ: strom kvete množstvím bílých růžokvětých květů v chocholíku.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunečné až polostinné.
Půda: hlinitá, neutrální.
Jedlé části: plod.
Poživatelnost za čerstva*: 4-8/10 - velmi chutné
Poživatelnost po úpravě*: 9/10 - vynikající
Chuť: oskeruše je u nás jedna z nejtypičtějších zástupců netradičního ovoce, které zažívá "boom". Obvyklá je pouze na jihovýchodní Moravě, ale začíná se pěstovat po celé republice. Čerstvé plody jsou trpké, jedí se, podobně jako mišpule, až po zhniličkovatění nebo jiné úpravě. Po zhniličkovatění mají dobrou ovocnou chuť a dužninu kašovité konzistence.
Využití: plody se jedí zhniličkovatělé, upravené na džem, želé, šťávu nebo se často pálí na oskerušovici (či oskorušovicu), která má své typické aroma a chuť. Strom je v zahradě mohutnou a krásnou solitérou.
*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.
Poznámka:
Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.