S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
 

Úvod » Sbírkové dřeviny a byliny » Listnaté » Dub bílý (jedlý) - Quercus alba


        

Dub bílý (jedlý) - Quercus alba

není skladem

 

Skladem: 0 ks
Přibližná výška rostliny v cm (bez květináče): 20/30
Maximální mrazuvzdornost: -35°C
cena:
299 Kč
Hlídací pes:
Hlídací pes

Dub bílý - Quercus alba

 

Dub bílý je opadavý strom dorůstající výšky 20 až 30, ojediněle až přes 40 metrů. Borka je odlupující se. Tento druh nás zaujal před několika lety a to i přesto, že dáváme přednost dubům s netypickými pro dub (celokrajnými, bezzubými) listy. Listy dubu bíleho jsou tvarem typicky laločnaté, ale jsou velké až 20 cm a jsou takřka zářívé, protože zvrchu jsou listy světle zelené a zespod jsou světle sivozelené, z dálky působí jakoby stříbrně. Navíc rašící listy mají neodolatelnou, růžovočervenou barvu. Až později jsme se dozvěděli, že je to navíc jeden z "jedlých" druhů dubů s relativně sladkými žaludy. Ty jsou světle hnědé, vejcovitě elipsoidní až podlouhlé, jednotlivé nebo po 2, krátce stopkaté nebo téměř přisedlé, obvykle 12 až 30 mm dlouhé, asi do 1/4 až 1/3 kryté polokulovitou číškou se ztlustlými jemně chlupatými šupinami Jedná se o druh z východu USA.

Dub bílý je jeden z nemnoha vyloženě jedlých druhů dubů, kdy žaludy mají opodstatnění jako potravina. Využívali je již původní američtí Indiáni. Jednotlivé stromy mohou mít variabilní kvalitu plodů, co se týče přímého konzumu bez tepelné úpravy, některé rodí sladké žaludy jen s minimálním množstvím trpkých taninů. Avšak po tepelné úpravě jsou žaludy jedlé ze všech stromů tohoto druhu. Semena se tedy upravují buď tepelně, nebo se suší a melou na mouku, ze které se peče chleba, placky, knedlíky, nebo se mouka používá jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Dále se plody pečou a v neposlední řadě se, pražené a mleté, využívají jako náhražka kávy. Pro ještě lepší stravitelnost se u žaludů provádí po sklizni něco jako stratifikace, kdy se semena zahrabou venku do vlhké hlíny, nechají se takto přes zimu a na jaře, v době počátku klíčení, se vykopou a použijí. Takto naklíčené žaludy jsou nejstravitelnější a nejsladší.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

Yzc2Z
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: