Úvod » Ovocné netradiční rostliny » Peckoviny » Dřín lékařský - Cornus officinalis
Dřín lékařský je na první pohled velmi podobný našemu dřínu jarnímu (Cornus mas). Je to keř nebo malý strom, dorůstající 4 – 10 m. Květem je žluté okoličnaté květenství, kdy na rozdíl od dřínu jarního jsou květenství a následně i plody na o něco delších stopkách. Vykvétá obvykle již v březnu. Plodem je červená jednosemenná peckovice, dlouhá 2 – 3 cm.
Je to plně mrazuvzdorná rostlina, upřednostňující slunečné až polostinné stanoviště. Půda může být i mírně zásaditá, stejně jako neutrální nebo mírně kyselá. Plody jsou vhodné k přímé konzumaci i tepelné úpravě, ale musí být dobře vyzrálé, tak, že když se jich na rostlině dotkneme, zůstanou nám v ruce. Správně zralé plody jsou měkké a tmavě červené, v tomto stádiu jsou velmi chutné a připomínají višně. Chuťově jsou podobně jako u dřínu jarního (obecného). Vyrábí se z ních víno, pálenka, džem, želé, zavařují se, přidávají do pečených dezertů, vařených ovocných knedlíků a podobně.
Pro svůj velmi vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších bioaktivních látek jsou v Koreji, Číně a Japonsku pěstovány jako léčivá rostlina, neboť mají celou řadu léčivých účinků, zejména antioxidační, detoxikační a tonizující, mimořádně dobrý vliv mají například na játra, respektive zabraňují jejich oxidačnímu stresu.