Úvod » SEMENA » Prémiová semena-ovocné dřeviny » Bez červený (hroznatý) - Sambucus racemosa, 30 semen
Výška: keř 1 - 2 m.
Plod: hrozen červených drobných plůdků.
Květ: květenství je hrozen bílozelených kvítků.
Odolnost: plně mrazuvzdorná rostlina.
Stanoviště: slunné, polostinné, stinné.
Půda: písčita, hlinitá i jílovitá
Jedlé části: plod, květ.
Poživatelnost za čerstva*: 0 (5)/10 - nepoživatelné (dobré)
Poživatelnost po úpravě*: 8/10 - velmi dobré
Chuť: syrové plody nemají takovou nepříjemnou pachuť plodů bezu černého, nicméně stejně jako bez černý by se neměl za syrova užívat ani bez červený. Doporučujeme tedy plody upravit a přefiltrovat od semen, aby se zcela minimalizoval obsah nežádoucích látek, který je právě v semenech a nezralých plodech, v menší míře i v čerstvých zralých plodech. Nicméně uváděná jedovatost v některé literatuře je přehnaná a po tepelné úpravě je produkt jedlý. Marmelády, želé, ovocné kůže a další výrobky jsou chuťově velmi dobré.
Využití: plody se především vaří na marmeládu, džem, želé, nebo se z nich vyrábí tzv. ovocné kůže dle původních amerických receptur.
Přichystáme si výsevní nádobu, která by měla být hluboká alespoň 7 cm, např. vaničku od masa, zmrzliny, nebo třeba truhlík. Vespod vytvoříme malé odtokové otvory.
Ssemena vysejeme do propustného substrátu, který by se měl skládat z 50% zahradnického rašelinného substrátu a 50% písku, kokosu, perlitu nebo lépe zeolitu a vermikulitu a tímto substrátem jsme předtím naplnili připravenou výsevní nádobu. Větší semena je možné vysévat do čistého písku nebo vermikulitu.
Semena sázíme asi 0,5 - 1 cm hluboko. Substrát po vysetí semen dostatečně zavlažíme.
Nyní výsev popíšeme a uvedeme datum výsevu, abychom věděli, kdy bude stratifikace hotová.
Teď přijde na řadu samotná stratifikace; nejprve výsev se semeny dáme do ledničky po dobu 10 - 14 týdnů. Ujistíme se, že je výsev zavlažený. Výsev nepřikrýváme - musí dýchat! Musí probíhat výměna plynů. Pokud je zimní období, můžeme místo do ledničky dát semena ven. Výsev může klidně i promrznout, někdy to může být ku prospěchu a urychlit stratifikaci, ale obecně nejúspěšněji stratifikace probíhá při teplotě +2 až +5°C. Pokud bychom ale stratifikovali venku, je nutné výsev chránit před hlodavci!
Po uplynutí chladné stratifikace výsev vytáhneme z lednice. Kalendářně bychom nyní měli mít předjaří, jaro, nebo časné léto. Semena z lednice umístíme v nejlepším případě do zahradního skleníku nebo ven. V horším případě, a popřípadě, pokud je jiné roční období, než je uvedeno výše, tak semena můžeme předpěstovat i doma za oknem, ale toto není až tolik vhodné, neboť pro vyklíčení je důležité, aby byla teplotní denní amplituda, tzn. rozptyl teplot mezi dnem a nocí alespoň 10°C, lépe 15-20°C. Ve skleníku jsou podmínky pro klíčení nejlepší a semena zpravidla vyklíčí po úspěšné stratifikaci po 4 - 10 týdnech. Venku v polostínu také obvykle klíčení probíhá v pořádku.
*Poživatelnost zjednodušeně popisuje chuť a využitelnost rostliny na stupnici 0-10, kdy 0 je nepoživatelné a 10 je nejchutnější.
Poznámka:
Tropik.cz nemůže převzít jakoukoli odpovědnost za případné nežadoucí účinky z požití rostlin.